Οι μονές και τα ξωκλήσσια της Αστυπάλαιας

Οι μονές και τα ξωκλήσια απλώνονται σε ολόκληρο το νησί και αριθμούν περισσότερα από 350! Κοντά στο Βενετσιάνικο Κάστρο της Χώρας στην αρχή της χερσονήσου έχει δυο κατάλευκες εκκλησίες, την Παναγιά του Κάστρου στην είσοδο του Κάστρου και τον Άγιο Γεώργιο.

Στην Χώρα δεσπόζει η κατάλευκη εκκλησία της Παναγιάς της Πορταϊτισσας, με όμορφο καμπαναριό. Η Παναγιά η Πορταϊτισσα αποτελεί το θρησκευτικό κέντρο του νησιού και το μεγαλύτερο του προσκύνημα, θεωρείται από τις πιο όμορφες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα. Η ακριβή τοποθεσία της είναι στην είσοδο του κάστρου στη θέση Ροδιά και ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα και η ανέγερση της κράτησε εννιά χρόνια και στη διάρκεια της η παράδοση μιλά για πολλά θαύματα. Είναι αφιερωμένη στην Παναγιά την Πορταϊτισσα της Μονής Ιβήρων, αντίγραφο της εικόνας της οποίας έφερε ο Όσιος Άνθιμος στην Αστυπάλαια.

Η εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς στη Χώρα, με βοτσαλωτό δάπεδο στην αυλή. Είναι ενταγμένη σε ένα συγκρότημα πέντε ναών, οι οποίοι με φόντο τη θάλασσα δημιουργούν μια ξεχωριστή εικόνα.

Αξίζει να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο επάνω στο βουνό, κοντά στα ερείπια του παλιού κάστρου, θα μείνετε έκπληκτοι με τον υπέροχο καταρράκτη του και φυσικά την υπέροχη θέα στη θάλασσα. Αξιζει να αναφέρουμε πως ο Άγιος Ιωάννης είναι ορατός μόνο από ένα σημείο από την θάλασσα.

Η μονή της Παναγιάς Φλεβαριώτισσας είναι στην καρδιά των κατοίκων της Αστυπάλαιας. Κατεβαίνουν στο νησί για χάρη της τον χειμώνα στη γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού (2 Φεβρουαρίου). Για να φτάσετε στον ναό ξεκινήστε από τους Μύλους στην Χώρα ακολουθώντας τον δρόμο μέχρι την πρώτη διασταύρωση που θα συναντήσετε μπροστά σας μετά από περίπου 4 χιλιόμετρα. Εκεί ακολουθήστε την δεξιά πορεία, στην συνέχεια θα βρεθείτε σε άλλη μια διασταύρωση όπου και πάλι θα ακολουθήσετε την δεξιά κατεύθυνση η οποία φτάνει στην μονή. Χαρακτηριστικό του μοναστηριού είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της.

Πολύ γνωστή είναι και η εκκλησιά της Παναγιάς της Πουλαριανής προστατιδας των ναυτικών, στο δρόμο προς το Βαθύ. Ο βράχος σχηματίζει την Παναγία με το βρέφος στην αγκαλιά της. Σύμφωνα με την παράδοση, σε κακοκαιρίες ανάβει φως. Μπορείτε να πάτε με εκδρομικό σκάφος ή από μονοπάτι.

Επίσης κατα μήκος του νησιού είναι χτισμένες διάσπαρτες εκκλησίες όπως εκείνη του Αγίου Νικολάου στο λόφο κοντά στο Μέσα Βαθύ, η εκκλησία της Παναγίας του Θωμά και του Αγίου Ιωάννη. Ο Άγιος Δημήτριος, το εκκλησάκι της Ανάληψης στα Μαλτεζάνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Παντελεήμων, ο Άγιος Ελευθέριος, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Κωνσταντίνος.