Το αρχαιολογικό μουσείο της Αστυπάλαιας

Στεγάζεται από το 1995 στον Πέρα Γυαλό, σε μία ισόγεια αίθουσα που παραχώρησε το Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας. Η έκθεση του μουσείου οργανώθηκε στο διάστημα 1995-1996 και στα επόμενα χρόνια βελτιώθηκε και εμπλουτίστηκε με το κατάλληλο εποπτικό υλικό και με ειδικό οπτικο-ακουστικό πρόγραμμα (Ηχόραμα).

Η έκθεση είναι περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την προϊστορική εποχή έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Ειδικότερα, στο μουσείο εκτίθενται:

  • Συλλογή προϊστορικών ευρημάτων (πηλίνων αγγείων, κοσμημάτων, χαλκίνων και λιθίνων εργαλείων) από πλούσιους θαλαμωτούς τάφους της μυκηναϊκής εποχής.
  • Θησαυρός αργυρών νομισμάτων της κλασικής εποχής, που βρέθηκε στο νησί.
  • Συλλογή αναθηματικών επιγραφών από Ιερά του νησιού, οι οποίες μας πληροφορούν για τις θεότητες που λατρεύονταν στην Αστυπάλαια κατά την αρχαιότητα (Απόλλων, ‘Αρτεμις Λοχία και Ειλυθιεία, Ασκληπιός και Αφροδίτη).
  • Συλλογή πηλίνων αγγείων γεωμετρικής έως και ρωμαϊκής εποχής από τις νεκροπόλεις των περιοχών Κάτσαλος και Κιλίνδρα.

  • Μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Κουερίνι (Querini) διοικητών του νησιού, από το ενετικό κάστρο της Χώρας.

  • Μαρμάρινα θωράκια, κιονόκρανα και άλλα μέρη από παλαιοχριστιανικές βασιλικές.

 

Ώρες λειτουργίας Μουσείου: Τρίτη με Σαββάτο από τις 8:00 έως τις 20:00, Κυριακή και Δευτέρα από τις 09:00 έως τις 15:00.

Η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν για όλους. Σε περίπτώση που το ωράριο ενδέχεται να αλλάξει για διάφορους λόγους, υπάρχει σχετική ανακοίνωση στην είσοδο του Μουσείου, από την προηγούμενη ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες: 22430-61500